Walk2Work: ny protestform udfordrer Ugandas regering

U-landsnyt 23. april 2011

5 er døde og i hundredevis sårede under de sidste 2 ugers Walk2Work protest mod inflation og enorme prisstigninger i Uganda

Man skulle tro at det var enhvers ret: At gå til arbejde på sine dertil indrettede ben. Men ikke i Uganda. I hvert fald ikke inden for de sidste par uger, hvor den ældste af alle transportformer er blevet en helt ny protestform.

Eksploderende priserUnder sloganet Walk2Work har aktivister og oppo-sitionspolitikere, inklusive partilederne gået til fods på arbejde på mandage og torsdage i protest mod den galopperende inflation og enorme prisstigninger.

Ifølge Uganda Bureau of Statistics steg priserne på fødevarer mere end 29 procent i marts, mens inflationen steg til 11 pct. fra 6,4 pct. i februar. Dertil kommer tørke i de nordlige og østlige egne af landet siden årsskiftet.

Fredelig gå-kampagne bliver til voldelige optøjer
Walk2Work protesten, der begyndte den 11. april, var i udgangspunktet planlagt som en fredelig kampagne, men indtil videre er i hundredevis af protesterende og uskyldige blevet sårede. 5 er døde herunder en 2-årig pige i byen Masaka.

Både uropoliti med tåregas og militærpoliti med pansrede mandskabsvogne har været kommanderet på gaden de sidste 2 uger, og det er med stor brutalitet at de har slået demonstranterne tilbage.

Uskyldige er blevet jagtet ind i deres huse og gennembanket, når de har søgt ly for balladen. Visse steder har hovedstaden Kampala og byerne Masaka og Gulu mindet om krigszoner på demonstrationsdagene mandage og torsdage.

Oppositionsledere arresteret for at gå
Mere end 100 aktivister og oppositionsfigurer, herunder de største oppositionspartiers ledere, FDCs Kizza Besigye og DPs Norbert Mao, er blevet arresteret, når de har begivet sig på arbejde til fods. Begge er anklaget for at føre an i ulovlige demonstrationer.

Og det er her filmen knækker for rigtig mange almindelige mennesker. For hvordan kan det være ulovligt at gå til arbejde? De fleste stiller sig uforstående til styrets voldsomme reaktion overfor Walk2Work kampagnen

Museveni styret dybt provokeret af Walk2Work
For alle er klar over, at når Yoweri Museveni har formået at holde stand på præsidentposten de sidste 25 år skyldes det i høj grad hans strategiske snilde og evne til ikke at lade sig unødigt provokere.

Oven i købet blev Museveni ifølge de officielle tal genvalgt med mere end 68 pct. af stemmerne ved det nylige præsidentsvalg den 18. februar 2011. Hans arvemodstander igennem de sidste 3 valg, Kizza Besigye, opnåede kun 26 pct.

Analytikere mener derfor, at Museveni-styrets voldsomme reaktion skyldes at oppositionen denne gang har fat i et reelt problem: prisstigninger og fattigdom fremfor bare at ville have magten, men også at Museveni og hans regering i virkeligheden ikke har den opbakning, som de officielle valgtal viser.

Analytikerne anfører, at den 68 pct. vælgeropbakning bl.a. skal ses i lyset af de pengegaver, som med rund hånd blev delt ud under valgkampen i landsbyer såvel som på distriktsniveau. Selv parlamentsmedlemmer fik deres andel: 20 millioner shillings, dvs 4.300 kr. direkte ind på bankkontoen.

Bange for medierne
Det arabiske forår spiller også ind. Enver kan se hvad en folkelig protest kan føre til. Ugandas regering har da også et øje på hver finger, når det gælder medierne.

Uganda Broadcasting Council, UBC advarede den 19. april alle medier om ikke at rapportere fra urolighederne på en måde, som kunne ”opildne til yderligere optøjer”, og ifølge avisen Daily Monitor blev internet udbydere i et brev fra UBC bedt om at lukke Facebook og Twitter ned den 14. april.

Lukningen af de sociale medier blev dog aldrig en realitet, og mens både videooptagelser og fotos fra Walk2Work kampagnen lystigt cirkulerer på Facebook bruger især journalisterne Twitter til at sende øjebliksopdateringer til hinanden og omverdenen.

Kenya og Tanzania lider også under dårlig økonomi
Nabolandene Kenya og Tanzania lider også under inflation og prisstigninger, dog ikke helt så meget som Uganda. I Tanzania var inflationen i marts på 8 pct. og i Kenya på 9 pct.

Tanzanias regering siger, at den har situationen under kontrol, men i Kenya har regeringen i modsætning til i Uganda lovet at forsøge at gøre noget ved situationen, bl.a. skatten på brændstof.

Til gengæld har folkelige organisationer og fagforeninger i Kenya truet med strejke og protester, hvis der ikke er syn for sagn og sænkede priser inden tirsdag 26. april.

I Uganda er der indtil videre ingen tegn på at regeringen vil træde ind og regulere økonomien.

Af Vibeke Quaade, Kampala

Læs også Ugandas Walk2Work protest vokser i takt med at regimet øger sin brutalitet 

, , , , , , ,

About vqeverywhere

Love politics, media, trend spotting and groundbreaking new ideas

View all posts by vqeverywhere

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: