Speederen skal i bund i Afrika

Bragt i Politiken Økonomi (print) den 21. maj 2014

En dansk it-investor er ikke i Afrika for at redde kontinentet, men for at tjene penge. Til sig selv og lokale it-iværksættere, der alle skal love af efterleve ånden i en helt særlig 80’er-film.  

Skærmbillede 2014-05-21 kl. 23.16.48

De fleste firmaer har et par magasiner liggende, som besøgende kan fordrive tiden med at se på mens de venter i receptionen. Software acceleratoren 88mph i Nairobi har et skrog af en gammel bil stående.

I venteposition, placeret i en sofa med udsigt til receptionisten og bilvraget, som er lappet sammen af rustne blå, røde og hvide plader, kan man så sidde og fundere over hvorfor skroget netop er placeret her.

For ellers er der ikke noget hverken gammeldags eller udrangeret over 88mph. Det store lyse rum, som strækker sig på begge sider af vraget og receptionisten, er holdt i bedste rå New Yorker stil med hvidkalkede vægge og enkle kontormøbler.

Unge mennesker, de fleste afrikanere men også en del europæere og indere, sidder enten dybt koncentreret ved deres lap tops eller  har samlet sig i klynger, hvor de taler dæmpet og intenst sammen. Hele foretagenet syder af en dynamisk aktivitet og umiddelbart passer det udrangerede køretøj slet ikke ind i billedet.

Og det gør det så alligevel.

For er man er filmkender, kan man se at bilvraget er DeLorean-modellen, der blev brugt som tidsmaskine i science fiction-filmklassikeren ”Back to the Future”  – på dansk “Tilbage til fremtiden” fra 1985. Det er også derfra, sætningen ”When you hit 88 miles per hour shit starts happening” kommer. I fordansket version “Når du rammer 142 kilometer i timen, begnder store ting at ske”.

Den sætning er 88mph’s strategiske ledetråd.

Det forklarer danske Kresten Buch, da han forpustet kommer ind af døren og undskylder forsinkelsen.

Uanset hvor i verden man er, så sætter man ikke penge i konkrete værdier når man investerer i tech-innovation. Man køber derimod tid til et team, der forsøger at udføre en ide. Ligesom i “Back to the Future” handler det om at komme så langt som muligt med den tid man har. 88mph hjælper start-ups i Afrika med at give den fuld gas for at få tingene til at lykkes,siger Kresten

Gode ideer giver penge
Kresten Buch er grundlægger af og direktør for 88mph. Han er forsinket, fordi han netop er fløjet ind fra Cape Town, hvor 88mph også har en afdeling. Og mens han fortæller og viser rundt i Nairobi-lokaliteterne, som strækker sig over en helt tredje etage på et af byens hovedstrøg, Ngong Road, står det klart at 88mph for længst har passeret farten fra den ikoniske film.

88mph er en krydsning mellem en venturekapitalgruppe og et inkubationscenter for mobil og internet baserede afrikanske start-ups, som Kresten Buch forklarer:

Vi skyder kapital ind i entreprenante tech-folks gode ideer og hjælper dem samtidig med at udvikle ideerne til gode forretninger. 88mph tjener hvis ideerne lykkes, hvis de fejler har vi mistet vores penge.

Han gør ikke noget for at skjule at han er i Afrika for at tjene penge, men understreger samtidig at han ved at investere i den digitale udvikling også er med til at talentudvikle og sætte gang i det lokale afrikanske iværksættermiljø.

For unge talenter indenfor IT- og mobilteknologi er der nok af i Afrika. Hvem af dem det bedst kan betale sig at investere i og få til at løfte sig afgør 88mph ved hjælp af to årlige ansøgningsrunder, som foregår online.

Skærmbillede 2014-05-22 kl. 08.57.51

88mph stiller ikke krav til hvilken type produkter eller serviceydelser start-ups’ne skal lave. Men de have en klar forretningsplan og kunne demonstrere at der er et markedsbehov for netop deres ydelse. På baggrund af personlige interviews med de bedst kvalificerede ansøgere beslutter 88mph hvem det bedst kan betale sig at gå videre med.

De start-ups vi mener er investeringsmodne får et gratis forløb på tre måneder med rådgivning fra erfarne iværksættere og et startindskud på mellem 50.000 – 500.000 kroner som angel kapital. Typisk varer startpengene 8-9 måneder og hvis de på det tidspunkt ikke er begyndt at tjene penge, så har ideen og folkene bag den bare ikke været god nok, siger Kresten Buch.

Han trådte selv sine barnesko som succesfuld IT-iværksætter i Danmark med fodboldsitet bold.dk og siden han åbnede i Nairobi i 2011 har investeret i 19 kenyanske start-ups.

En af dem er  www.booknow.co.ke – en online portal for køb af busbilletter til langdistancerne som Nairobi-Mombassa eller Nairobi-Kampala, hovedstad i nabolandet Ugandas.

Stifterne Francis Gesora og Michael Nguru havde set et hul i markedet for en digital løsning, hvor man som passager ikke behøver at stille sig fysisk op i køen og købe sin billet ved busterminalen nede i byen, men kan nøjes med at booke og betale online med mobilpenge.

‘Føl Rytmen’ på Swahili

En anden er af de iværksættere, som 88mph støtter er musiktjenesten www.mdundo.com. Det er en internetbåret distributionskanal ala spotify for lokal afrikansk musik.

Siden lanceringen i 2012 har sitet opnået 150.000 brugere og antallet vokser fortsat med mellem 2-300 brugere om dagen. Da Samsung lancerede deres mobilmodel Galaxi Music i Kenya i 2013 markedsførte mobilgiganten den blandt andet på at den nye model havde Mdundo app’en installeret og at der var gratis musik en hel måned. Tilsvarende var seks ugers gratis musik fra Mdundo med i købet da Microsoft og Huwai lancerede Huwai4Afrika telefonen.

Mdundo Press 5

24-årige danske Martin Møller er en del af holdet bag Mdundo, som betyder ‘Føl rytmen’ på Swahili. Han startede egentlig som praktikant i seks måneder hos 88mph, men blev så bidt energien på Nairobis iværksætterscene at han valgte blive, da han fik chancen for at arbejde fuldtids med www.mdundo.com

Det er svært at finde et job i Danmark med ligeså store udfordringer og muligheder for at prøve sig selv af som IT- iværksætter som i Kenya, siger Martin Møller.

Indtil videre tegner en håndfuld af de Nairobi start-ups’ne lovende, fortæller Kresten Buch, men endnu bedre ser det ud i Cape Town, hvor selskabet apexpeak.com har rejst knap 13 millioner kroner efter 88mph i 2013 satte den første angel kapital i dem. Apex Peak hjælper mindre firmaer med likviditet, når en opgave er udført og fakturaen er sendt afsted, men endnu ikke er blevet betalt.

Apex har simpelthen spottet et stort hul i markedet, og det bliver de nu belønnet for af investorer, der også tror på ideen, siger Kresten.

Han forklarer at mangel på likviditet for mindre firmaer er en kæmpe udfordring i Afrika, fordi kreditorer har det med at trække betalingsfristerne ud og banklån bare ikke er en mulighed, når der er lavvande i kassen, fordi renterne er for høje og kan være helt op til 27 pct.

Lagos er næste skidt
Kresten Buchs og 88mph’s næste skridt er Nigeria, hvor 88mph netop har indgået en partnerskabs aftale med den lokale nigeriansk it-inkubationsvirksomhed L5 Lap.

Ansøgningsrunden for de første nigerianske start-up åbner i Lagos 15. maj, hvor Kresten Buch håber på at kunne tilføje yderligere et halvt dusin lovende til sit portefølje.

På 88mph’s hjemmeside ligger der allerede en udførlig beskrivelse af de kriterier, der skal til for at slippe igennem 88mphs nåleøje som investeringsegnet nigeriansk start-ups. Udover info om ejerforhold, eventuelle juridiske udeståender og budgetkrav er det også en betingelse se filmen ”Back to the Future” og erklære sig enig i at det er den fedeste film, der nogensinde lavet.

Så ved de nye start-ups hvad de kan forvente. Speederen skal i bund og så er det bare fuld fart frem, siger Kresten Buch.

Læs også ‘Speederen skal i bund i Afrika‘ i Politiken Magasinet.

Skærmbillede 2014-05-21 kl. 23.03.20

, , , , , , , , ,

About vqeverywhere

Love politics, media, trend spotting and groundbreaking new ideas

View all posts by vqeverywhere

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: