En svær kamp for homoseksuelle

Bragt den 8. maj 2014 på U-web.dk, som er Danidas website for børn og unge om udviklingslande- og bistand. Læs artiklen på U-web.dk’s website 

PhotoGrid_1399045823806

I Uganda er homoseksualitet endnu mere tabubelagt end i Danmark. Med en ny lov, der gør det kriminelt at være homoseksuel eller at tale om det, er det ikke blevet lettere for Pepe Julian Oziema at kæmpe for sine og andre homoseksuelles rettigheder.

Først er Pepe Julian Oziema ikke helt sikker på, at han har tid. Der har været så meget de sidste uger, som han siger. Men så indvilger han alligevel i at mødes. I telefonen giver han en nøje retningsbeskrivelse til en bestemt cafe i Kampala, Ugandas hovedstad.

“Der kan vi tale sammen i fred, der har de ikke noget imod mig”, siger han i telefonen.

Pepe er en 33-årig transseksuel ugandisk mand og talsperson for organisationen Sexual Minorities Uganda, SMUG.

Han er biologisk født som en pige. Men siden han var lille, har han følt sig som en dreng og været tiltrukket af piger. Dermed tilhører Pepe målgruppen for Ugandas nye anti-homoseksualitetslov, som blev vedtaget i 2014. I Afrika er homoseksualitet et stort tabu og ulovligt i 38 lande, og Ugandas nye lov er en af kontinentets hårdeste. Med den nye lov risikerer homoseksuelle 14 års fængsel første gang, de bliver taget i at have homosex. Bliver man pågrebet flere gange – eller dyrker man homosex med en mindreårig eller en hiv-smittet person – lyder straffen på fængsel op til livstid.

Læs også Ugandas homoseksuelle risikerer livsvarigt fængsel

Skam og fordømmelse almindeligt
Da Pepe Julian Oziama fortalte sin familie, at han var homoseksuel, var han 12 år og kendte ikke til ordet transseksuel. Pepe vidste bare, at han ikke følte sig som en pige, og at det var vigtigt, at hans mor vidste besked. Fra venner i skolen var Pepe klar over, at det kunne blive svært at sige. Men i modsætning til, hvad Pepe havde frygtet, så tog moren meddelelsen helt roligt.

 “Min mor lyttede bare roligt til mig, som om hun længe havde ventet på at få den besked. Jeg havde regnet med, at hun ville blive vred, men det blev hun overhovedet ikke. I stedet kom hun med Bibelen og slog op i Paulus’ Første Brev til Korintherne om tro, håb og tillid til en kærlighed, som altid beskytter og aldrig vil det onde”, fortæller Pepe.

I et samfund som det ugandiske, hvor homoseksualitet regnes for at være noget fremmed og uafrikansk, og hvor Bibelen ofte bliver brugt til at fordømme seksuelle minoriteter, var Pepes mors reaktion ikke almindelig. Så de følgende dage ventede Pepe hele tiden på, at nu måtte bebrejdelserne komme. Men der skete ikke noget.

Ugandiske familier skammer sig
 To uger senere, mens familien spiste søndagsfrokost, sagde Pepes mor pludselig: “Pepe har noget at fortælle jer alle sammen”. Og så måtte Pepe forklare sin homoseksualitet til hele familien. Igen var han nervøs for reaktionen. Men hans søskendes tog beskeden ligesom moren. De bakkede ham op og gav ham kærlighed.

Efter søndagsfrokosten blev Pepe behandlet som en dreng.

 “Min familie er stor, og mine slægtninge bor både i de større byer og ude på landet i Uganda. Jeg har også slægtninge i udlandet. Men uanset hvor min familie lever, så har 98% af dem altid bakket mig op. På den måde har jeg været ekstremt heldig”, siger Pepe i dag.

Ugandiske familier skammer sig ofte, hvis deres børn er homoseksuelle og forsøger at beskytte dem mod andres fordomme ved at opfordre dem til at undertrykke eller skjule, at de er homoseksuelle. Pepe er sikker på, at hans families opbakning har rustet ham til at leve åbent som transseksuel mand og kæmpe for homoseksuelles rettigheder.

 “Hvis jeg nogensinde flygter fra Uganda, er det ligesom at sige ja til forestillingen om, at fordi jeg er homoseksuel, så er jeg en fremmed. Men jeg elsker Uganda, det er mit land. Jeg har ligeså meget ret til at være her som alle andre”, siger han.

Pepe kæmper for andre homoseksuelle
Den indstilling var medvirkende til, at Pepe var en af frontfigurerne, da SMUG lancerede sin første store offentlige kampagne “Lad os leve i fred” i 2007, og debatten om homoseksuelle tog fart i Uganda. Kampagnens store resultat var, at den satte gang i den offentlige debat.

 “Det var et klart gennembrud for dialogen om homoseksuelles menneskerettigheder”, siger Pepe.

Han mener, at dialogen er helt nødvendig for at skabe forståelse for, at homoseksuelle hverken er onde eller mærkelige, men mennesker på godt og ondt ligesom alle andre.

kampagnen fik også homoforskrækkelsen til at blusse op og var en medvirkende årsag til, at ideen om anti-homoseksualitetsloven opstod i magtfulde, religiøse kredse.

 Trusler er taget til
Efter at loven er trådt i kraft, er den fjendtlige indstilling til homoseksuelle i Uganda taget til. Pepe fortæller om ildspåsættelse midt om natten af et hus, hvor en homoseksuel mand boede, og om et angreb ved højlys dag på en anden homoseksuel mand midt i en bus, hvor offeret endte med at få alt tøjet revet af og blive smidt ud på gaden.

 “I virkeligheden aner folk ikke, hvad loven går ud på, kun at den hedder anti-homoseksualitetsloven. Det er der desværre nogle, som tolker som om, der nu er givet frit lejde til at forfølge os og gøre hvad som helst”, siger Pepe.

Han risikerer selv at blive påvirket af loven. Ikke blot fordi han er åben om sin seksualitet, men fordi loven også kriminaliserer såkaldt “promovering af homoseksualitet”. Loven præciserer ikke, hvad ‘promovering’ er, og åbner dermed op for, at alle, som taler om homoseksualitet – såsom medier og menneskerettighedsorganisationer, skoler og aktivister som Pepe – risikerer at blive beskyldt for at fremme homoseksualitet og dermed for at bryde loven.

En undersøgelse har vist, at 96% af Ugandas befolkning bakker op om anti-homoseksualitetsloven. Derfor er der ikke noget at sige til, at Pepe nøje har måttet overveje, hvor mødet med en fremmed skulle foregå, og om det overhovedet kan betale sig med mere opmærksomhed.

IMG_2709

 Vibeke Quaade, kampala

, , , ,

About vqeverywhere

Love politics, media, trend spotting and groundbreaking new ideas

View all posts by vqeverywhere

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ugandas homoseksuelle risikerer livsvarigt fængsel | VibekeQuaade - June 2, 2014

    […] Læs mere om Pepe her […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: