Uganda kan være ørken om 40 år

U-landsnyt.dk 22. juni 2009

Uganda kan være uden træer og reduceret til ørkenland om 40 år. Det konkluderer den nyligt udkomne miljørapport The State of the Environment 2008, som tager temperaturen på landets klimatilstand og tegner et mørkt billede for fremtiden.

78 pct. af befolkningen bruger fortsat trækul til madlavning, hvis de da ikke laver mad på bål. Det er på den bekostning, at skoven hugges ned.

Uganda kan være uden træer og reduceret til ørkenland om 40 år. Det konkluderer den nyligt udkomne miljørapport The State of the Environment 2008, som tager temperaturen på landets klimatilstand og tegner et mørkt billede for fremtiden.

I 1990 var landets skovbestand på 5 millioner hektar, i dag er det på 3,5 million hektar, og i alt 30 pct. af skoven er forsvundet. Fortsætter den udvikling, så er der ikke mere skov i det ellers så frodige, grønne land i 2050.

Ekstrem høj befolkningstilvækst
Den voldsomme reduktion i skovbestanden skyldes ifølge rapporten, som kommer fra landets miljøstyrelse National Environment Management Authority (NEMA), først og fremmest Ugandas ekstremt høje befolkningstilvækst.

I gennemsnit føder hver ugandisk kvinde 6,9 børn. Det betyder, at befolkningstallet siden 2002 er steget fra 25 millioner til 31 millioner i dag, og at befolkningstilvæksten er på 3,6 pct. årligt. Spæde forsøg på moderniseringer i energisektoren har ikke fulgt med den udvikling. 78 pct. af befolkningen bruger fortsat trækul til madlavning, hvis de da ikke laver mad på bål. Det er på den bekostning, at skoven hugges ned.

Rapporten peger også på andre graverende ændringer i klimaet. Meget tyder på, at den allerede synligt svindende ismasse på bjergkæden Rwenzori Mountains tæt på grænsen til Congo kan være helt væk om 25 år. Og selv om det i første omgang betyder, at vandløb omkring bjerget vil flyde over, så falder vandstanden i landet generelt. Det grelleste eksempel er søen Wamale i den centrale del af landet. Wamales vandareal er ifølge rapporten reduceret fra 164 km2 i 1990 til nuværende 87 km2.

Det er ikke første gang, at miljø- og klimaændringer er på dagsorden i Uganda. Igennem en årrække har det været et tilbagevendende emne. Men de dominerende politiske vinde har ikke blæst i en miljøvenlig retning, og debatten om miljøhensyn har haft tendens til at ende i en fastlåst diskussion for og imod økonomisk udvikling.

Kamp om regnskovsområde i 2007
Som i april 2007, hvor regeringen var i gang med at gøre 7100 hektar af Ugandas største regnskov Maria Forest (på 30 000 hektar) til sukkerplantage. Dengang modsatte Ugandas civilsamfund sig på det kraftigste med argumenter om, at netop den regnskov, som ligger cirka 30 km fra hovedstaden Kampala, fungerer som drivhus for den centrale og østlige del af landet og sørger for, at vandløb og småsøer omkring verdens tredjestørste sø – Victoria Søen – ikke tørrer ud.

Men Ugandas regering havde en anden opfattelse. En del af strategien for landets økonomiske udvikling er at tiltrække investorer bl.a. ved at give dem godbidder i form af jord. Regeringens argument var derfor, at enhver, som modsatte sig, at en fjerdedel af regnskoven blev til sukkerplantage, i virkeligheden modsatte sig landets udvikling. Efter voldsomme gadedemonstrationer, hvor tre menneskeliv gik tabt, og militæret blev sat ind for at oprette ro orden, blev hele sagen sat på standby, og indtil videre er Mabira skoven der stadig.

Klimaforandringer og oversvømmelser
Senere på året i slutningen af 2007 blev Uganda igen mindet om klimaforandringerne, da der var brug for akut nødhjælp til 300.000 mennesker i det nordøstlige Uganda pga. voldsomme oversvømmelser.

De to hårdest ramte distrikter Amuria og Katakwi er siden da aldrig stabiliseret. For efter oversvømmelserne har det været småt med nedbør, og i øjeblikket skønnes det at 70,000 mennesker sulter pga. tørke alene i de områder, som stod under vand for knap to år siden.

Klimaændringer og mangel på skovområder siges at være årsag til tørken. Ifølge miljørapporten er det da også skovbestanden i den østlige del af landet, som først vil forsvinde helt, hvis ikke den nuværende negative udvikling bremses.

Vibeke Quaade, Kampala

, ,

About vqeverywhere

Love politics, media, trend spotting and groundbreaking new ideas

View all posts by vqeverywhere

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: