Uganda: Kampala-uroligheder fortsætter på tredje dag

Bragt på ms.dk 12. september 2009

Urolighederne i Kampala fortsætter til trods for massivt opbud af politi og militær. Kendt meningsdanner forsvundet.

Til trods for at kongen af den største etniske gruppe i Uganda sent i går den 11. september annoncerede, at han aflyste sit kontroversielle besøg til Kayunga, så forsatte urolighederne natten igennem pga. et falsk rygte om, at kongen var i husarrest. Flere steder tørnede politi og demonstranterne sammen, og først hen på morgenstunden faldt der ro over byen. Lørdag formiddag var langt det meste af byen rolig, og flere forretninger var åbne end dagen før, selv om gaderne fortsat var påfaldende tomme og fri for Strafikpropper.

Levende skud forbudt
Senere ved 11-tiden i dag lørdag formiddag den 12. september begyndte balladen igen i isolerede områder, og indfaldsvejene til Kampala blev spærret. De officielle tal siger nu 14 døde og 82 sårede, og Ugandas øverste politichef Kale Kaihura har nu forbudt skud ind i menneskemængder. Militæret har taget en helikopter i brug for at monitorere situationen bl.a. i bydelen Natete, hvor det i går lykkedes demonstranterne at brænde en politistation og flere biler af.

Kendt meningsdanner forsvundet
I aftes blev den kendte meningsdanner og journalist fra Radio 1, Robert Kalungi Sserumga, ifølge avisen Daily Monitor, bortført af uidentificerede mænd efter at have deltaget i et talkshow i aftes på TV stationen WBC. Det er endnu ikke verificeret, hvor Sserumga er, men kilder mener, at han formentlig kommer til at tilbringe weekenden på den centrale politistation, og det kan være begyndelsen på et mønster, hvor presse- og ytringsfriheden indskrænkes.

Allerede i onsdags blev Buganda-kongedømmets radio CBS lukket ned med den begrundelse, at den opildnede til vold og optøjer. Om fredagen blev yderligere tre radiostationer lukket, ligesom flere radio- og tv-stationers populære talkshow, såkaldte bimeeza – som alle radiostationer ellers excellerer i, og hvor debatører og almindelige mennesker kan lufte deres meninger – blev blokeret. Nyhedsudsendelser på to andre radiostationer er også ophørt.

Ugandas største etniske gruppe imod regering

Urolighederne startede onsdag den 9. september som opbakning til kongen af landets største etniske gruppe Baganda, der befolker den centrale del af Uganda, herunder hovedstaden Kampala, og som udgør i alt 32 pct. af befolkningen. Kongen, som går under titlen Kabaka, var af Ugandas regering blevet bremset i at deltage i et politisk ungdomsmøde i Kayunga. Officielt fordi regeringen ikke kunne garantere hans sikkerhed. I Kayango bor også en mindre befolkningsgruppe, Banyala, som ikke mener, at Kabaka er deres retmæssige konge. Regeringen forudså derfor sammenstød mellem to etniske grupper. Banyala udgør knap 2,7 pct. af Ugandas befolkning, mens Baganda står for 37 pct.

Ugandas jord er en varm kartoffel

I sin tale til nationen i går via TV forklarede præsident Museveni, at han forgæves havde forsøgt at få Kabaka i tale pr. telefon de sidste to år. Uoverensstemmelserne mellem Ugandas regering og kongedømmet bunder i en foreslået jordreform, som folk i kongedømmet udlægger som regeringens forsøg på at få rettighederne til den dyrebare jord i det centrale Uganda. De sidste dages ballade i Kampala, hvor demonstranterne fortrinsvis er unge mænd, der hærger uden hensyntagen til meget andet, tyder på, at der er andet på færde end politisk spilfægteri, og at balladen også fungerer som løs ventil for ophobede frustrationer.

Under halvdelen af Ugandas befolkning er under 15 år, og ifølge Verdensbanken udgør unge mellem 15-24 år 83 pct. af Ugandas arbejdsløse.

Af Vibeke Quaade, Kampala

, , , , , ,

About vqeverywhere

Love politics, media, trend spotting and groundbreaking new ideas

View all posts by vqeverywhere

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: