Ugandas ukronede dronning af mode

MetroXpress 27. januar 2010

Den ugandiske modedesigner Sylvia Owori er modedronning i Uganda. Og hendes imperium vokser stadig.

Jeg har ikke tid til fejltagelser og starter ikke på noget uden, at jeg er sikker på at kunne gennemføre det. PR PHOTO/ African Woman

Hun er kvinden bag Ugandas første modehus og modelbureau – og hun har netop fejret sit 10-års jubilæum som dronning af Ugandas modeindustri.

»Jeg har ikke tid til fejltalgelser,« siger hun.

På Sylvia Oworis kontor i den trendy del af hovedstaden Kampala skulle man tro, at den 35-årige, selvsikre kvinde tilhører den østafrikanske overklasse og har fået alt serveret på et sølvfad.

Faktisk er hun 100 procent selfmade. Hun forlod skolen som 17-årig og tog til London for at studere modedesign. Syv år senere i 1999 kom hun tilbage og åbnede en lille tøjbutik med egne designs.

»I begyndelsen var det kun til venner og bekendte, men efterspørgslen var enorm, og jeg begyndte at lave catwalks ude på gaden foran forretningen,« fortæller Sylvia.

Det vakte opsigt. Uganda er på mange måder et vældig puritansk samfund, dengang som nu. Sylvia Oworis designs med lange rygudskæringer ned til bagdelen, miniature-skørter og især et stykke kropsnært tøj, lavet af fiskenet og fremvist af Sylvias veninde, den kronragede og gudeskønne model Eva Mbabazi, fik hele borgermusikken op at køre.

»Vi var klart for meget og blev boykottet af flere toneangivende folk. Jeg var lige ved at tro, at det hele var slut. Men så lavede jeg en kollektion til Kenya Fashion Week i 2004, som blev modtaget med stående klasalver, og så vendte det hele igen,« smiler Sylvia.

Succesen i Kenya gav genklang i Uganda, og siden da er Sylvias imperium bare vokset. Sidste skud på stammen er kvalitets-magasinet African Women, der første gang kom på gaden i Uganda i slutningen af 2005, og som sidste år blev fulgt op af en særlig kenyansk udgave.

Sylvia Owori forklarer, at African Women er hendes måde at give Afrikas kvinder en ny, postiv stemme.

“Magasinet  viser , at afrikanske kvinder kan være uafhængige, stolte, frie og tilfredse med sig selv,« fastslår hun.

Af Vibeke Quaade, Kampala

, , , , , ,

About vqeverywhere

Love politics, media, trend spotting and groundbreaking new ideas

View all posts by vqeverywhere

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: