Ugandas Walk2Work protest vokser i takt med at regimet øger sin brutalitet

U-landsnyt 1. maj 2011

Den folkelig frustration og vrede i Uganda er kun vokset efter sikkerhedsstyrker med fuldt overlæg sårede oppositionsleder Kizza Besigye og nye tal viser at inflationen er steget til 14,1 pct.

 

Billederne er ikke til at tage fejl af. Kizza Besigyes bil holder stille blokeret af uniformerede sikkerhedsstyrker. En mand slår en af bilens sidevinduer ind med et geværløb, en anden fuldfører hans job med en hammer,glasset splintres, andre mænd – uniformerede og i civil – kommer til og sprøjter pepper-spray ind gennem vinduet.

Kizza Besigye og hans folk tvinges ud og oppositionspolitikeren får spray direkte ind i ansigtet. Han tvinges til jorden og bliver derefter på den mest ydmygende og brutale facon smidt op på ladet af en politibil og kørt væk i et sceneri af kampberedt uro- og militærpoliti, tåregas- og kampvogne. Lydbilledet er skud, råb og sirener.

Regimets brutalitet udstilles via sociale medier
Der var ikke gået mange minutter efter hændelsen, som fandt sted på en af Kampals store indfaldsveje kl. 10.30 torsdag 28. april, før twitter nærmest var i overdrive, og diverse fotos og videoer i højhastighed cirkulerede via facebook, email, blogs og diverse chat rooms.

I løbet af formiddagen talte folk ikke om meget andet, og vreden og frustrationen bredte sig kun da video og stills kom frem fra en retssal samme eftermiddag, hvor Kizza Besigye skulle have forsvaret sig og betalt kaution for at blive løsladt. Billederne viste en Kizza Besigye så hårdt såret at han hverken kunne se, tale – eller gå selv.

Se 2 min inde i video

Da optagelserne blev vist på lokale og internationale nyheder om aftenen og det samtidig kom frem at KB – som oppositionslederen kaldes i folkemunde – blev forhindret i at få den nødvendige medicinske behandling, var de færreste i tvivl om at fredag 29. april ville blive blodig:

Sikkerhedsstyrker er i gadekamp unge mens inflationen vokser

To døde, 90 sårede og 360 arresterede ifølge indenrigsminister Kirunda Kivejinj. Fem døde, flere end 200 sårede og 700 arresterede ifølge oppositionskilder.

Fredagen blev et virvar af hårde gadekampe mellem sikkerhedsstyrker og især unge mænd, ildpåsættelser, vejblokader, og en folkelig protest mod regimet, der kun syntes at vokse i takt med at det skruer op for sin brutalitet og dermed viser sin uevne til at håndtere landets øjeblikkelige økonomiske krise.

Samtidig med gadekampene blev nye deprimerende tal fra Uganda Bureau of Statistics offentliggjort 29. April: Inflationen, som allerede steg fra 6,4 pct i februar til 11 pct i marts, er nu oppe på 14,1 pct i april.

Råd til præsidentindvielse og jagerfly men ikke til at afhjælpe økonomisk krise

Dagen før 28. april havde parlamentet, som er domineret af regeringspartiet NRM, godkendt en særbevilling på 1,5 milliarder Uganda Shillings, ( 3,2 millioner kr.) til indkøb af 6 jagerfly.

Parlamentet godkendte ved samme lejlighed ekstra 3 million Uganda Shillings (337.000 kr.) til den stort anlagte officielle indvielsen af præsident Yoweri Museveni, som ifølge de officielle valgtal vandt valget i februar med 68% af stemmerne og dermed tog fat på sit 25ende år som Ugandas præsident.

Netop de store særbevillingerne til de seks jagerfly og præsidentindvielsen, som skal finde sted 12. maj, har fungeret som benzin på det bål af folkeligfrustration som Walk2Work protesten, er båret frem af.

Dertil kommer de enorme pengebeløb som blev brugt under valgkampen til at smøre vælgerne til at stemme på Museveni. Alle er helt med på at valgkorruption en del af årsagen til den nuværende økonomiske krise, hvor statskassen er tom.

Besigye forventes at ”gå til arbejde” mandag 2. maj

Walk2Work er koordineret af den selverklærede upolitiske aktivistgruppe Activists forChange, A4C. Siden 11. april har A4C mobiliseret de større byers indbyggere til at ”gå til arbejde” i protest mod tårnhøje brændstof og fødevarepriser og den alarmerende inflation. Protestdagene er mandag og torsdag.

Oppositionsleder Kizza Besigye, som først efter den amerikanske ambassades indblanding sent fredag aften, fik grønt lys fra det officielle Uganda til at blive fløjet til Kenyas Nairobi for at få nødvendig behandling, forventes at deltage i Work2Work mandag 2. maj hvis hans helbred på nogen måde tillader det.

Af Vibeke Quaade, Kampala

Besigye returned from Nairobi to Uganda on 12th May, the day of the inauguration of President Museveni. Museveni has been in power for 25 years.
Læs også om begyndelsen
, , , , , , , ,

About vqeverywhere

Love politics, media, trend spotting and groundbreaking new ideas

View all posts by vqeverywhere

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: