Smuk med smør

April 28, 2014

Articles from East Africa

Bragt i Udvikling, nr 1 2014, Feb/Mar 41. Årgang

Stigende efterspørgsel på Sheanødder har givet Bitoreci Omara fra Norduganda ekstra indtægter, som går til mad, tøj og skolepenge

Stigende efterspørgsel på Sheanødder har givet Bitoreci Omara fra Norduganda ekstra indtægter, som går til mad, tøj og skolepenge


Kvinders jagt på skønhed og ungdom har gjort Afrikas sheasmør til et hit for verdens kosmetikindustri. Styrken ligger i en kombination af sheasmørrets skønhedsbevarende egenskaber og den gode, bæredygtige historie.

 Af Vibeke Quaade, Otuke – Uganda.

På gårdspladsen ved familiens stråtækte hytte i Otuke i Norduganda sidder Bitoreci Omara under et af de sheatræer, som netop denne egn er rig på. Hun holder en hånd frem med tørrede sheanødder.

Man bliver smuk og stærk af dem, siger hun og slår en høj latter op.

Bitoreci Omara er 70 år. Siden hun var en lille pige har hun samlet sheanødder, når de var modne og faldt af træerne i juni-juli. Sammen med egnens andre kvinder har hun udvundet sheasmør fra nødderne. Smørret har hun brugt i madlavningen og til at komme på huden for at holde den smidig, sund og smuk.

Guld hænger på træerne
De senere år er efterspørgslen efter sheanødder steget og har givet hende en ny årlig indtægt på 500.000 shillings, dvs. godt 1000 kroner. Familien er fattig, og pengene falder på et tørt sted

Pengene fra sheanødderne går til mad, tøj og skolepenge til børnebørnene, fortæller hun.

Bitoreci Omara er ikke den eneste afrikanske kvinde, som tjener på sheatræernes nødder.

Sheatræer findes kun i Afrika, hvor de vokser vildt i 19 lande i et bælte, som strækker sig tværs over kontinentet fra vest til Øst. I årtusinder – rapporter siger så langt tilbage som det 14-århundrede – har Afrikas kvinder udvundet sheasmør af sheatræernes nødder og kaldt det deres guld. Ikke kun pga. smørrets gyldne farve, men også fordi det har givet dem en indkomst.

Ifølge FN’s udviklingsorganisation, UNDP arbejder omkring tre millioner afrikanske kvinder direkte eller indirekte med shea. Med at samle nødderne, tørre, flække, rense og kværne dem til pulver, udvinde det dyrebare smør, pakke og sælge den. På lokale markeder, men i stigende grad også til eksport.

Anti-rynkecreme sælger
For efterspørgslen efter sheasmør vokser i disse år. Især fra fødevareindustrien, som bruger sheasmør til margarine- og chokoladefremstilling. Men også fra kosmetikbranchen, som anvender det i alt fra lotions og sæber til shampoo, balsam og cremer.

Faktisk har shea vist sig at være et mega hit for kosmetikindustrien. For shea indeholder nærende fedtsyrer, er sårhelende, UV-beskyttende og rig på vitamin A og E. Dertil kommer at shea giver fugt til huden, har anti-ældende effekter og forarbejdes uden brug af kemiske tilsætningsstoffer.

I en tid, hvor skønhedsidealet er et ungt og naturligt look, har shea alt det, som kvinder verden over går efter i deres valg af kosmetik. Det fortæller de rå tal.

Segmentet af hudnærende og anti-ældnings produkter er det hurtigst voksende overhovedet på verdens kosmetikmarked. Ifølge Euromonitor, som analyserer globale forbrugsmarkeder, tegnede hudnærende og anti-ældnings produkter sig for et salgstal på 17,7 milliarder dollars og dermed for 23% af verdens samlede kosmetik-detailsalg i 2008. Det tal forventes at vokse til 22,1 milliarder dollars i 2013.

En lignede tendens gælder for segmentet af naturkosmetik. Det globale salg forventes at stige med 20% om året ifølge Euromonitor.

Naturkosmetik er topmoderne og intet tyder på at den trend ændrer sig foreløbig, siger Sarah Piraz, som er marketing manager for det L’Occitane, en af naturkosmetikken pionerer, der sidste år opnåede en rekordomsætning på 1 milliard USD

Siden 1987 har L’Occitane anvendt sheasmør fra Burkina Faso og i dag indeholder næsten 100 af L’Occitane produkter shea. Firmaets mest eftertragtede produkt er sheasmør håndcreme, som ifølge Sarah Piraz sælges hvert 3 sekund i butikker verden over.

L’Oreals flagskib
Men shea-succeen er på ingen måde L’Occitane’s solo-historie.

Listen af mærker med shea i er lang og tæller den internationale giganter som Clarins, Yves Rocher, Jergens og sværvægteren L’Oreal, som er verdens største kosmetikfirma.

L’Oreal bruger nøddesmørret i næsten 1.200 produkter og går på firmaets hjemmeside så langt som til at kalde shea for et flagskib blandt ingredienserne i produktporteføljen. I 2006 opkøbte L’Oreal Body Shop, som er kendt for sin brug af naturlige produkter fra hele verden og støtte til bæredygtig produktion. Mange frygtede, at købet ville afspore Body Shops traditionelle linje. Men det virker snarere, som om opkøbet har smittet af på L’Oreal, der netop har lavet en aftale med Burkina Fasos regering om at hjælpe med en bæredygtig udvikling af sheaforarbejdningen i landet.

En god historie
Sheaforarbejdningen på kontinentet er i det hele taget vokset stødt de senere år.

Indtil videre står Vestafrika for den største del af kontinentets sheaeksport, og hvor 90 procent af den samlede sheaeksport fra Vestafrika indtil for få år siden var rå sheanødder, der efterfølgende blev forarbejdet udenfor kontinentet, så er den i dag på 50%.

Hovedansvaret for den udvikling ligger hos fødevareindustrien, som har indgået samarbejdsaftaler med de vestafrikanske shealande og investeret i effektivisering og standardisering af sheasmørproduktionen, så den kan foregå i Afrika.

Men kosmetikindustrien har også spillet en afgørende rolle – især for at presse på for at skabe bæredygtig udvikling og indgå partnerskaber med kvinderne, som traditionelt har arbejdet med shea.

Det fortæller Dr. Peter Lovett, som de sidste 20 år har forsket og rådgivet i bæredygtig sheaproduktion i Afrika blandt andet for den amerikanske bistandsorganisation USAID.

For kosmetikindustrien giver det brandmæssigt god mening at bygge videre på de forarbejdningsmetoder, der har været kendt og brugt i årtusinder, og sørge for at indgå partnerskaber, hvor de afrikanske kvinder får noget ud af det. Det er simpelthen en god og efterspurgt historie, siger Peter Lovett.

En historie, som langt fra har set sin afslutning. For selvom der er sket store forbedringer og salgsprisen for nødder i Vestafrika er steget med 100 procent –  fra en til to kroner per kilo siden midten af 1990’erne, så er de afrikanske producenter højlydt begyndt at påkalde sig bedre forhold.

I maj måned i 2013 husede New York den første industri- og handelskonference for shea i Nordamerika nogensinde. Konferencen, som var arrangeret af the Global Shea Alliance, en brancheforening etableret i 2011, gav afrikanske producenter mulighed for at blande sig med kosmetikindustrien giganter som L’Oréal og Body Shop. Hensigten var at interessenter fra hele branchen sammen skulle skabe standarder for at drive en konkurrencedygtig og bæredygtig shea industri på verdensplan og samtidig forbedre levevilkårene i landdistrikterne for afrikanske kvinder og deres lokalsamfund.

Om det lykkes, og Bitoreci Omara vil kunne tilføje ”rig” til ”smuk og stærk”, når hun skal beskrive hvad hun som sheabonde får ud af det gyldne nøddesmør, vil tiden vise.

 Fakta om sheatræet

Fakta om sheatræet

 

 

, , , ,

About vqeverywhere

Love politics, media, trend spotting and groundbreaking new ideas

View all posts by vqeverywhere

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: