Ugandas homoseksuelle risikerer livsvarigt fængsel

Bragt den 27. maj 2014 på U-web.dk, som er Danidas website for børn og unge om udviklingslande- og bistand. Læs artiklen på U-web.dk’s website 

Uganda har fået en af Afrikas hårdeste love mod homoseksualitet. Præsidenten forsøgte længe at undgå loven, men politikere og et flertal af Ugandas befolkning ville have den. Siden loven trådte i kraft er trusler og vold mod landets homoseksuelle taget til.

Den 24. februar 2014 satte Yoweri Museveni, Ugandas præsident gennem 28 år, sin underskrift på en kontroversiel lov, der betyder, at homoseksuelle risikerer fængsel i op til livstid.

Det skete i mediernes spotlys i præsidentens bolig i Entebbe nær Viktoria-søen.

Det var helt bevidst. I og uden for Uganda ville han vise, at han er herre i eget hus. Aldrig før havde præsidenten signeret en lov i fuld offentlighed, og sekunder efter han løftede pennen, blev handlingen flittigt delt på internettet. På samtlige sociale medieplatforme hyldede et næsten entydigt kor af ugandiske stemmer den nye lov.

I Afrika er homoseksualitet et stort tabu og ulovligt i 38 lande, og Ugandas nye lov er en af kontinentets hårdeste. Bliver man pågrebet flere gange for homosex – eller dyrker man det med en mindreårig – lyder straffen på fængsel op til livstid.

Pepe ramt af lov
33-årige transseksuelle Pepe Julian Oziama er en af de ugandere, der bliver ramt af den hårde lov. Han er biologisk født som en pige, men som 12-årig fortalte han sin familie, at han følte sig som en dreng og var tiltrukket af piger. Familien bakkede ham op og viste ham kærlighed, og han blev derefter behandlet som dreng.

Min familie er stor, og mine slægtninge bor både i de større byer og ude på landet i Uganda. Jeg har også slægtninge i udlandet. Men uanset hvor min familie lever, så har 98 % af dem altid bakket mig op. På den måde har jeg været ekstremt heldig, siger Pepe til U-web.dk.

Han forklarer at ugandiske familier ofte skammer sig, hvis deres børn er homoseksuelle og forsøger at beskytte dem mod andres fordomme ved at opfordre dem til at undertrykke eller skjule, at de er homoseksuelle.

Til kamp for homoseksuelles rettigheder
Pepe er sikker på, at hans families opbakning har rustet ham til at leve åbent som transseksuel mand og kæmpe for homoseksuelles rettigheder.

Hvis jeg nogensinde flygter fra Uganda, er det ligesom at sige ja til forestillingen om, at fordi jeg er homoseksuel, så er jeg en fremmed. Men jeg elsker Uganda, det er mit land. Jeg har ligeså meget ret til at være her som alle andre,forklarer han.

Læs mere om Pepe her

Lov længe undervejs
Den kontroversielle lov har været længe undervejs. Det ugandiske parlamentsmedlem David Bahati præsenterede første udkast til en anti-homoseksualitetslov tilbage i 2009.

Igennem hele forløbet har det været usikkert, om loven nogensinde ville blive vedtaget. Ved flere lejligheder har præsident Museveni modarbejdet lovforslaget. Ifølge ugandisk lovgivning skal han underskrive alle love, før de kan træde i kraft.

Men andre kræfter ville have anti-homoseksualitetsloven gennemført, herunder formanden for Ugandas parlament, Rebecca Kadaga. Da lovforslaget blev behandlet i en halvfyldt parlamentssal lige før jul i december 2013, blev det vedtaget med et flertal af parlamentets stemmer.

Præsidenten ændrer mening
Derefter foretog præsident Museveni en kovending. I det oprindelige forslag var dødsstraf den højeste straf, men det blev nedtonet til livsvarigt fængsel.

Præsidenten så nu sit snit til at bruge sagen politisk.

Et kæmpe flertal af Ugandas befolkning støttede loven – det viste et nationalt rundspørge. Fordi Museveni bøjede sig, står han til en valgsejr ved det kommende præsidentvalg i 2016.

Udlandet, især USA, pressede også meget hårdt på, for at han ikke skulle underskrive anti-homoseksualitetsloven.

At indføre denne lovgivning vil komplicere vores forhold til Uganda, sagde præsident Obama. Ved tidligere lejligheder havde den amerikanske præsident kaldt lovforslaget “afskyeligt”.

Museveni var ifølge politiske iagttagere derfor nødsaget til at skrive under på loven for at undgå at tabe ansigt i både Uganda og udlandet.

Utidig indblanding
En række vestlige lande herunder USA, Sverige og Holland har reageret på anti-homoseksualitetsloven ved at skære i støtten til Uganda.

Fra dansk side er 47 millioner kroner af den samlede udviklingsbistand fra Danmark til Uganda på 310 millioner kroner om året blevet omdirigeret til ngo’er som støtter fattige og andre udsatte grupper.

7 mio. kroner er blevet fjernet fra støtten til den ugandiske regerings AIDS-kommission. I stedet gives pengene til indsatser for homoseksuelles rettigheder på sundhedsområdet.

I marts 2014 besøgte Danmarks handels- og udviklingsminister Mogens Jensen Uganda, hvor han diskuterede den nye lov med flere af Ugandas ministre og gav udtryk for, at anti-homoseksualitetsloven er et brud på menneskerettighederne.

Kritiske røster i Uganda
Også i Uganda kritiseres homoseksualitetsloven. En gruppe fremtrædende menneskerettighedsforkæmpere har appelleret loven til Ugandas forfatningsdomstol for at få den erklæret ugyldig.

Loven er et eksempel på, hvordan landets øverste magt og parlamentet misbruger en upopulær minoritet og gør den til syndebuk for selv at opnå politisk medvind, mener Andrew Mwenda, chefredaktør for det ugandiske ugemagasin The Independent.

Mwenda kalder homofobien i Uganda for en kulturel fordom i stil med racisme. Han sammenligner den nye lov med Sydafrikas apartheidlovgivning, før Nelson Mandela blev præsident, og USAs racelove forud for den amerikanske borgerkrig. Til gengæld advarer han imod, at de vestlige lande straffer Uganda ved at skære i udviklingsstøtten.

Det bedste, de vestlige donorer kan gøre for homoseksuelles rettigheder i Uganda, er ikke at sige noget. Alt andet vil blive opfattet som neo-kolonialisme og risikere at give bagslag og piske stemningen imod seksuelle minoriteter yderligere op, siger han.

Trusler er taget til
Efter at loven er trådt i kraft, er den fjendtlige indstilling til homoseksuelle i Uganda taget til.

Transseksuelle Pepe Julian Oziama fortæller om ildspåsættelse midt om natten af et hus, hvor en homoseksuel mand boede, og om et angreb ved højlys dag på en anden homoseksuel mand midt i en bus, hvor offeret endte med at få alt tøjet revet af og blive smidt ud på gaden.

I virkeligheden aner folk ikke, hvad loven går ud på, kun at den hedder anti-homoseksualitetsloven. Det er der desværre nogle, som tolker som om, der nu er givet frit lejde til at forfølge os og gøre hvad som helst,”siger Pepe.

Vibeke Quaade, Kampala

About vqeverywhere

Love politics, media, trend spotting and groundbreaking new ideas

View all posts by vqeverywhere

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: